Alla inlägg under juli 2013

Av Malin de Besche - 13 juli 2013 21:48

Ambitionen var att komma upp tidigare den här morgonen mot hur det varit tidigare i veckan. Det gick sådär, men jag lyckades i varje fall förmå mig själv att köra morgonträning. Och framåt kvällen blev det en norrländsk delikatess.


Tjugo minuter över åtta, vilket är riktigt tidigt för att vara under min Norrlandsvistelse, tog jag mig en promenad mot elljusspåret som jag fått vägbeskrivning till kvällen före. Drygt 10 minuters promenad så var jag framme. Jag hade blivit förvarnad om att det var ganska igenvuxet, men tänkte att det skulle vara bra med en uppmätt bana dör jag vet hur långt jag springer. Spåret var minst sagt igenvuxet. Det var som att springa på vilken skogsstig som helst.

 

Längre in i spåret hade fick jag trippa fram på vissa ställen där det fanns både stock och sten. Men det gick bra och jag kom hem utan några stukade fötter. Spåret som var 2 kilometer sprang jag på 12minuter, dvs en fart på 6min/km.


Efter frukost blev det lite shoping och minigolf. Det gick sådär. Jag är ingen hejare på #minigolf, men brukar inte vara såhär usel. Varje slag kändes en aning i min #tennisarmbåge. Jag måste göra något åt den.


När barnen farmor och farfar kom på besök fick vi lära oss hur man gör #palt. Våra händer var inte lika flinka som barnens farmor på att göra palt, men jag tycker det gick rätt bra i varje fall. Och roligt var det. :-)

Degen  består av riven potatis, kornmjöl, vetemjöl och salt.

 

Här bakar vi in sidfläsket i "degbollar".

 

Palten kokas på svag värme i ca 1 timme.

 

Till detta serveras smör och lingonsylt. En #norrlandsdelikatess helt utan grönsaker och minimalt med fibrer. Men det är ett måste när man befinner sig på dessa breddgrader. :)  

Av Malin de Besche - 12 juli 2013 21:24

Min träning numer är ganska lugn, just för att bygga upp knät igen. Med 2 dagars vila mellan passen vill jag ändå hålla mig aktiv. Idag fyllde jag den med massa Norrlandsluft och lekande lätt svår träning. 


Vi vaknade sent som vanligt. Vet inte riktigt vad Norrlandsluften gör med mig. Jag jobbade någon timme innan jag åt lite frukost. Efter det visade dottern i familjen mig hur hon gör när hon tävlar individuellt i hopprep. Hon lärde mig hur man gör en #toad. Det var inte helt lätt om man har en koordination som en väderkvarn.

Det innebär att man korsar armarna, en under ena benet och en över samma ben och lyckas slunga repet över huvudet och hoppa med det ben man har kvar i marken.

 

Riktigt såhär såg det inte ut när jag körde mina toad. Detta är dessutom en "Doubleundertoad" där de ska hinna veva två varv. Bilden är tagen från en blogg med några tjejer från Lycksele som tävlar i just hopprep.


Det var ruskigt kul, man blev som barn på nytt. Det var koordinationskrävande och konditionskrävande. Det kommer jag nog att ge mig på som alternativ träning ibland.


När det började närma sig lunch (vid kl 15) så körde vi ut till Mordseleforsen. Där käkade vi lunch och sen gick vi runt och betraktade detta naturfenomen.

     


Av Malin de Besche - 10 juli 2013 12:25

Det var verkligen välbeövligt med en god natts sömn. Man blir som en helt ny människaoch jag känner att jag är tillbaka i verkligheten igen. Så efter fyra dagars vila lyckades jag få in ett litet löppass.


Jag har ingen som helst koll på området här. Men när jag vaknade i morse klädde jag om till träningskläder och promenerade bort till skogen för att se om det var möjligt att springa där. Jag ska ju undvika att springa på asfalt nu när jag håller på att bygga upp knät. Då hittade jag en cykelbana för mountainbikes. Det blev lite traillöpning på en bana som jag inte kan mäta upp, då det är svårt att hitta skogsstigar på satelitbilderna.

Så därför sprang jag istället på tid. Jag gick bort till "spåret" på ca 10 minuter. Sedan sprang jag 8:30 i väldigt kuperad mark över stock och sten. Sist jag sprang, sprang jag i 7:13.

 

 

Därefter promenerade jag hem i 12 minuter. Eftersom att jag inte hittar sladden för att ladda GPS-klockan så får jag öka löparlängden med minuter istället för meter. Nu ska jag se vad Lycksele har att erbjuda.

Av Malin de Besche - 10 juli 2013 11:38

Nu har det gått några dagar då jag bara fokuserat på att få ordnig på trädgård, och hemmet. Det har inte funnits tid till något annat. Och trädgårdsarbete, det är ett rejält träningspass. Speciellt när det är så mycket rötter och stenar inblandat som det var i mitt fall.


Det var dags för 2 dagars vila och jag hade buskar som stod och väntade på att bli planterade. De hade fått stå länge i krukor, eftersom att jag varit så dålig i ryggen. Men nu så känns den bra och har gjort det ett tag, så nu var det dags. Det var varmt, upp emot 40 grader i solen och jag började gräva ur i den planteringsränna jag har i min altan. Jag blev varse om att det fanns på tok för många rötter för att bara plantera. Och det värsta var att rötterna hade grövt ner sig till sprängstenen, så vanliga rejäla spadtag var inte att tänka på.


Jag blev alldeles svart av all jord och det var så varmt att det var svårt att andas. Jag såg dock till att få i mig mycket vatten. Men framåt eftermiddagen kände jag att jag behövde svalka mig, så jag tog en paus och tog med dottern till ett klippbad och badade. Så skönt.


Norsk brudspireaDagen därpå kom mitt gudbarn på 18 år och hjälpte mig att skruva upp en bräda från altanen för att lyckas lirka in #täckväv. De som byggt altanen hade varken haft på växtdödande medel eller täckväv, så det hade börjat växa upp en massa intressanta grever genom brädorna. Hela dagen gick och klockan elva på kvällen var jag färdig. Tack och lov att det är ljust länge på kvällarna.





Så här kommer buskarna att se ut när de blommat.


Dagen därpå var det bara förberedelse för min nästa långa bilresa. Och fylla på med mer jord på buskarna. Tanken var att jag skulle vila lite innan jag skulle köra hela natten, men jag hann inte med mer än 30minuters vila. För när jag hade pysslat med det sista med buskarna, städat, packat och ordnat med husvakt var klockan helt enkelt alldels för mycket.


Men bilresan gick förvånadsvärt bra. Jag hade laddat med massa vatten, kaffe och vattenmelon som färdkost. Trodde att jag skulle behöva stanna för att sova någon gång under de ca 80 mil som det är upp till släkten i norr. Men det räckte med 3 kisspauser och att röra lite på kroppen och fylla lungorna med sval luft. Men de sista 16 milen var jobbiga. Stereon på högsta volym och skrålande till de texter man kunde var det som höll mig vaken. Otroligt att min dotter klarade av att sova bredvid.


När vi kom upp ställde vi bilen på deras garageuppfart och somnade. Ville inte väcka släkten så tidigt på morgonen. Min plan var att jag skulle ha hunnit med ett träningspass innan vi åkte, men det blev inte så. Sen tänkte jag att kunde ha tränat igår, men med den lilla sömn jag hade fått fanns helt enkelt inte orken.

Det tillhör inte vanligheten att jag prioriterar bort träningen. Fast det blev allt lite träning, både styrka och kondition av allt grävande och bortförsel av allt trädgårdsavfall. Men det är ju ingen träning som man registrerar på jogg.se

Av Malin de Besche - 6 juli 2013 20:23

När det är strålande sol ute vill jag inget hällre än att komma ut och låta solen strålar värma mig. Samla D-vitamin inför den kommande kalla och grå vintern. Med en lång bilfärd framför mig hade jag stort behov av att komma ut i solen innan, direkt på morgonen.


För att kunna ta vara på solen så åt jag min frukost ute på altanen. Turkisk yoghurt med valnötter, hasselnötter och honung. ostsmörgos, ägg och stor klyfta melon. Blev kvar på altanen långt längre än planerat då mina trevliga grannar kom ut och pratade. Det är tjusningen med den svenska sommarn. Människor kommer ut ur sina iden och umgås och blir mer sociala. Glömde helt bort tiden och plötsligt var det dags att åka. Men såg till att hinna med mina stretchövningar innan. Ryggstretchen, sätesmusklerna och baksida lår, allt lite yogainspirerat. Blev riktigt glad när jag upptäckte att jag kunde gå upp i brygga igen.


Sedan var den långa resan ner till Norrköping för att hämta min dotter. Hon var så uppspelt. Det märktes att hon hade haft en bra vecka. Och det goda humöret fortsatte att hålla i sig när vi släpade hennes fem väskor hon hade haft med sig för en vecka, plus den Marabouväska hon vann i en grimarstävling.


Det var många bilar som skulle hem och det blev långa ringlande köer som med sikte mot Europavägen. Så istället för att ställa oss i den långa kön och spy ut en massa avgaser på tomgång så gick jag och min dotter och köpte glass. När det är strålande sol ute, hör det till med kall god glass.

 

Mjukglass är min favoritglass när det kommer till de där mindre nyttiga. Men fruktglasserna jag gör hemma är allt lite godare. När vi kom tillbaka var alla köer borta och vi kunde bara susa iväg hemmåt.

Av Malin de Besche - 5 juli 2013 22:33

Tänk dig att du har en skål framför dig som är bland det godaste du vet. Du får ta lite grann, men bara lite. Det är ingen som tar bort skålen och det tar inte slut, du vet bara att du måste sluta äta. Så var det för mig idag när jag kom hem från jobbet.


Det blev ca 3 timmars övertid idag. Massor att hinna med innan man går på semester och jag känner mig inte riktigt färdig heller. Jag hoppas att jag kommer att kunna koppla av under semestern i varje fall.

Något trött och hungrig när jag kom hem kl 8 på kvällen. Jag velade länge om jag skulle köra någon träning idag. Jag kände mig en aning stel och jag hade ju inte stretchat som jag borde och hade suttit still alldeles för länge på jobbet så ryggen var stel, även om den i övrigt känns bra.

Men jag tänkte att rörelse måste ju vara det bästa. Så jag bytte snabbt om och snörade på mig skorna och gav mig ut 20:20 på kvällen.

Jag promenerade ner mot sjön där vårt spår går. Det var flera som var där och tog sig ett kvällsdopp. Det var allt så man blev lite sugen, men jag hade ett tränignspass att genomföra.

Jag började springa men var bara tvungen att stanna till och fota den här killen.

 

Han brydde sig inte alls om mig och det var nästan som att han poserade, när jag stod där och tog bilder med min kamera. Startade om klockan och började springa igen. Jag skulle öka på sträckan mot förra med bara lite grann. Är inte helt säker men jag sprang drygt 1,5km. När jag mätte upp på jogg.se blev det 1,65 men på tiden jag sprang så sprang jag på 4:22/km, vilket känns lite för bra.


Passet kändes bra. Och det är här jag kände som ungefär som den där skålen med blande det godaste man vet framför sig. Det kändes bra att springa, jag hade mer att ge och det kändes som att jag kunde ha hållit på hur länge som helst. Men jag vet ju att jag måste ta det lungt. Jag får inte ta ut mig för mycket så att jag sabbar knät och får börja om min rehab. Så det var bara att stanna hur frustrerande det än är och börja gå hemmåt.


Väl hemma körde jag sedevanliga #yogan och #stretchingen och mina #coreövningar. Jag ökar med någon situps varje gång och ökar med 15 sekunder på plankan varje gång osv. Jag gjorde även kompassen och draken, 10 totalt på varje ben. Så snart har jag förhoppningsvis en stark kropp igen.


När jag kommit in igen och duschat gjorde jag mig lite middag. och hällde upp ett glad rött som ska vara så bra för hälsan. :)

 

Det blev jättegott. 2 chorizo skivade, lite körsbärstomater och lite röd paprika. Några kuber fryst hackad spenat och 2 tsk pesto på soltorkade tomater, samt lite risoni som var över från en tidigare middag.


Kroppen känns stark trots att den är så där härligt trött efter träning. Jag har liksom vant mig lite vid slappmode så all träning är välkomen även om den är lätt. Nu är det semester! :)

Av Malin de Besche - 5 juli 2013 18:34

Nu checkar jag äntligen ut för semester. Det har varit en hård vecka och jag har fortfarande saker som jag önskade att jag hade hunnit med. Men jag ska försöka koppla bort det nu dessa 2 värdefulla veckor som jag har.


 


Nu jäklar ska jag röra på mig. Har suttit still alldels för länge. Finns ju massor jag vill göra nu när jag är ledig.

Som att träna, plantera buskar, läsa och framför allt njuta av att kunna göra vad jag vill.  

Av Malin de Besche - 4 juli 2013 23:05

Idag har det varit en riktigt bra vilodag där jag fått så mycket gjort. Den känslan när man bockar av saker som har legat och tryckt över en är fantastisk. Det är som att bära något tungt och äntligen få ställa ner det.


Dagens dagsverke utförde jag på hemmaplan idag. En fördel jag har att kunna göra. Jag började dagen med att slå upp datorn och medan den startade upp gjorde jag mig en god, #hälsosam och #nyttig #smoothie.

 

Den är gjord på 1 banan, 1dl frysta hallon, 2dl havremjölk, 1/2krm vaniljpulver, 1tsk vetegräs, 1tsk kokosolja.

Jag blandade allt i min nyinköpta Smooth chopper från Tupperware. Den aktiskt mycket bättre på att blanda ut kokosoljan än vad min handmixer är. Inga klumpar :) Jag toppade smoothien med Hampafrön och Chia frön.


Hela min dag var så effektiv och jag fick massor gjort. Både frukost och lunch intogs samtidigt som jag jobbade. Jag hade ett riktigt flow.

Efter dagens arbete åkte jag till posten och skickade paket och hämtade ut ett annat, jag åkte till bygghandeln och köpte täckväv som jag måste lägga under min veranda. Jag inhandlade också tätlist till min altandörr samt delar och tillbehör till grillen. Sedam åkte jag hem till mamma och fick middag.


Det har varit en bra dag som varit gett både min kropp och själ vila och lättnad bara för att jag avverkat en massa måsten. Ja kroppen har fått vila från träning alltså.


När jag sedan kom hem upptäckte jag att jag fått lite bananflugor. Då tog jag till ett gammalt husmorsknep som jag vet fungerar då jag använt det flera gånger tidigare.

 

Ett glas vatten med lite ättiksprit, honung (för att locka till sig flugorna) samt en liten droppe diskmedel för att ta bort ytspänningen som gör att flugorna inte kan "stå" på vattnet.

Presentation

Fråga mig

5 besvarade frågor

Sök i bloggen

Gästbok

Kalender

Ti On To Fr
1 2 3 4 5 6
7
8
9
10
11
12 13 14
15
16
17 18 19 20 21
22
23 24 25 26 27 28
29
30
31
<<< Juli 2013 >>>

Tidigare år

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Mina mål

Springa milen på 45 min .......( )

Springa halvmilen på 20 min ..( )

Springa halvmaran ..............( )

Klara 1 chin ......................( )

Klara 35 armhävningar......... (X)

Klara 50 armhävningar......... ( )

Stå på händer (minst 3 sek)....( )

Stå i plankan 7min ..............( )


Ovido - Quiz & Flashcards